HILMARFESTIVALEN 2024: Fortellerforestilling.Gullrun – She built a boat

Steinkjer

| 08/11/2024 - 08/11/2024

"Gullrun’s Saga – Hun Bygget en Båt" er en original fortelling skapt av den danske historiefortelleren Svend-Erik Engh, i samarbeid med sanger og låtskriver Hafdis Huld fra Island og musikeren Neil Sutcliffe fra Skottland.

Da Svend-Erik Engh deltok på Hilmarfestivalen i november 2021 med forestillingen "Giants" sammen med Neil og Alice Fernbank, kjørte han rundt i området med sin venn Johan Ejnar Bjerkem fra Steinkjer. Johan fortalte Svend-Erik om båtbyggerkunsten som var en stor håndverkskunst rundt Steinkjer i svært gamle tider, til og med før vikingtiden. Dette inspirerte Svend-Erik, hvis mor var norsk, til å skape en historie som også er inspirert av de tradisjonelle islandske sagaene. I Egil Skallagrimssons saga finnes det et dikt som lyder: «Mor min ba dem kjøpe meg et skip, et vikingskip med vakre årer.» Disse ordene ga opphav til en ny saga, en saga om en ung kvinne fra landskapet rundt Steinkjer.

Hilmarfestivalen kaller vår saga "Gullrun’s Saga – Hun Bygget en Båt", og de vil bringe denne originale fortellingen til live gjennom historiefortelling, sang og musikk, der vi blander tradisjonelle og nye elementer.

Historien

I år 980 e.Kr. bestemte en ung kvinne ved navn Gullrun, med gyllent hår, seg for å forlate det nyopprettede Norge og seile til Island. Hennes far ønsket at hun skulle gifte seg med Svein Bergman, en fjellkar, men Gullrun, en sjel med tilknytning til havet, følte ingen forbindelse med ham. Forlovelsesfesten deres fremhevet bare forskjellene mellom dem.

Fast bestemt på å gå sin egen vei, satte Gullrun kursen mot Island, sagaenes land. Det var bare ett hinder: hun trengte en båt! Med sin lamme mors urokkelige støtte, fikk de hjelp fra dyktige båtbyggere i landsbyen. Sammen brukte de hele vinteren på å bygge en båt og veve et seil.

Finn steder å bo og spise, samt aktiviteter i nærheten