16. Jul 2018

Olsok er en av våre eldste tradisjoner, og i Trøndelag tar de det virkelig på alvor

Lite visste vel Olav Haraldson, da han segnet på Stiklestad den 29. juli i år 1030, at hans død skulle få slike uante konsekvenser og ringvirkninger inn i moderne tid.

Nå, snart 1000 år etter at han fikk navnet Olav den Hellige, og Norge for første gang ble regnet som et kristent land, feires denne begivenheten over hele Trøndelag.

Olavsarven og Olsok-feiringen lever over hele Norden og i deler av Europa i dag – men det er likevel noe helt spesielt her hvor historien har sin opprinnelse.

Olsok for alle

Regionen syder av folkeliv og festivas i tiden før, under og etter Olsok-helgen i slutten av juli.

Om man mener Olav den Hellige var en barbar eller frelser er egentlig ikke så nøye – på festivalene i Trøndelag møtes nåtid og fortid – samtid og fremtid.

Regionen som er omgitt av historiske steder, myter, sagn og kulturtradisjoner, er det perfekte arnested for opplevelser som pirrer alle sansene. Samtidig som de utforsker relevante og spørsmål og utfordringer i den tiden vi lever i.

Olavsfestdagene er et godt eksempel på dette. Siden 1963 har kirke- og kulturfestivalen sblitt arrangert i området rundt Nidarosdomen.

Under Olsok-helgen og den påfølgende uken er det 170 000 mennesker fra hele verden som besøker festivalen som er fundamentert på Olsok og helgenhistorien om Olav den Hellige.

Åpner nasjonalhelligdommen

Luftig akrobatikk i Nidarosdomen.

– Vi viderefører tradisjonen Våkenatt fra middelalderen der man gjennom hele døgnet fra 28. til 29. juli tar i mot folk som har vandret sammen mot Nord-Europas fremste pilegrimsmål – Trondheim. Dette er det eneste døgnet i hele året hvor nasjonalhelligdommen, Nidarosdomen, åpnes for absolutt alle! I år arrangerer vi yoga under det spektakulære rosevinduet. Vi har et Historisk Marked hvor man får kjøpt varer utført av håndverkere som jobber etter middelalderske metoder. Her kan også folk få prøve å jobbe i smia, være stenhugger og glassblåser. Her møtes folk på tvers av alder, tro og bakgrunn, forteller festivaldirektør Petter Myhr.

Men:

– Vi er en festival som skal utvide folks forestillingsverden. Vi skal utfordre og innby til refleksjon i skjæringspunktet mellom tro samfunn. På vestfrontplassen utenfor Nidarosdomen inviterer vi gjester fra hele verden fra og med første lørdag i Olsok for å diskutere relevante og dagsaktuelle tema. I fjor spurte vi for eksempel: Er Olav den hellige et idol for vår tid? Eller representerer olavsarven en usalig blanding av religion og makt?

I år har festivalen «kropp» som tema, hvor blant annet Harald Eia, Kristopher Schau, Trond Viggo Torgersen, Helsesista og roboten Pepper (!) kommer for å diskutere tema som hva som skjer når vi dør, om vi kan tilgi kirkas kroppsfiksering og hvorfor skammer vi oss over kroppen vår?

Artister som Grace Jones, Lars Winnerbäck, Sondre Justad, Dionne Warwick, Dagny og blueslegenden Bonnie Raitt står på festivalens hovedscene – den idylliske Borggården, rett utenfor Nidarosdomen.

Fra tang til sang

Samtidig som Olavsfestdagene pågår for fullt, starter Trøndersk matfestival 2. august – landets største lokalmatfestival. Fra Torvet opp til Nidarosdomen får du servert mat fra hele Trøndelags-regionen. Her finner du blant annet matprodukter laget av tang og tare, klippfisk, tørrfisk, villhjortkjøtt, spekemat, lefser, oster, gelé og økologiske leskedrikker.

Allslags smaker fra Trøndelag. Foto: Wil Lee-Wright

– Trøndelag har de siste årene virkelig markert seg som landets sterkeste region på lokal og kortreist mat. Vi har flere hundre år med tradisjoner å ta av. Rundt Olsok har man også lett tilgjengelig frukt og bær i skog og hage – ut og plukk! I Trøndelag er det masse villmark. Det er nok mange som forbinder rømmegrøt og spekemat med Olsok. I gamle dager ble dette kalt slåttgrøt, fordi mange også starter innhøstingen i Olsok-helga! I Trøndelag finner du nok også sodd og fårikål på manges bord. Regionens rike fisketradisjoner viser seg i form av kamskjell og blåskjell – gjerne hentet opp direkte fra fjorden, håndplukket av dykkere samme dag, forteller Audun Hoem Musinoi Hagen, matanmelder og skribent for Smakspolitiet i Adresseavisen.

Gourmet-boom

De rike tradisjonene står ikke i veien for at Trondheim seiler opp som landets mest interessante sted for nye og innovative restauranter. Credo, Fagn, Bula og Røst er bare noen av de som har etablert seg på et høyt nivå.

– For ti år siden hadde vi kun én restaurant i det øverste segmentet. I dag nærmer vi oss ti stykker, som kan konkurrere med de aller beste nedover kontinentet. Ute i havgapet på Stokkøya har du også en fantastisk strandbar med mat av høy kvalitet. Her kan du også fyre opp et Olsok-bål etter badeturen, tipser Hagen.

Også Bryggerifestivalen finner sted helgen 2. – 4. august..

– Aldri før har det vært så mange som har brygget øl i Trøndelag, som det er nå. Her finner du flere bryggerier som har gjort seg bemerket, også nasjonalt, for sine bryggeriprestasjoner. Inderøy gårdsbryggeri, Røros bryggeri, Austmann i Trondheim, Munkeby-øl fra Levanger og Egge bryggeri på Steinkjer kan nevnes, sier Hagen.

Spelet over alle spel

Aldri Olsok uten Spelet på Stiklestad! Helt siden 1954 har historien om dagene før Olav Haraldson ble drept og hans fall blitt utspilt på Stiklestad i Nord-Trøndelag. Musikkteateret moderniserer seg stadig med nye grep og nye regissører. Siden 2000 er det også utviklet en festival tilknyttet spelet, med konserter og samtaler, og hit kommer rundt 50 000 besøkende hver Olsok.

Spel for store og små på Stiklestad.

I år skal festivalen fokusere mer på motstanden Olav Haraldson møtte da han ønsket å kristne Norge. «I Bondehærens fotspor» er et helt nytt tilbud og en ny vandring, som skal gi deltagerne en forståelse for historien til de som kjempet mot kongen.

– Dette vil gi en annen vinkling på stedets opprinnelse. Bondehæren var motstanden til Olav, og det er sagt at den var flere ganger så stor som kongshæren. Den bestod i hovedsak av kysthøvdinger, innlandshøvdinger og deres følgere som ikke ønsket at Olav skulle få mer makt i Norge. Vi skal gå den gamle kongeleia, hvor man regner med at motstandshæren gikk på vei til slaget på Stiklestad – en 13 kilometer lang tur med mye historiefortelling, sier Arnstein Indahl, guide ved Stiklestad.

Olsok er mangfold!

I tråd med den tradisjonelle pilegrimsvandringen så går noen med religiøs overbevisning, men ifølge Indahl så går stadig flere av andre grunner.

– Olsok i dag er mangfold! Før var det meste i kirkelig og katolsk regi, men Spelet har vært med på å gi en ny dimensjon til Olsok-feiringa. Mange er med for å ta del i fellesskapet, møte folk og sosialisere. Noen gjør det for å oppleve naturen, mens andre vil lære om historien. De fleste liker å dele slike opplevelser med andre fordi det gir trygghet og fellesskap.

Bak alteret i Stiklestad kirke ligger Olavssteinen – den steinen mange tror Olav lente seg inntil i dødsøyeblikket.

– Noen historikere ser på dette som en Disney-fortelling, men det får være opp til hver enkelt hva man tror. Det er mange som hvert år kommer i ens ærend for å få se på steinen, forteller Indahl.

En ny type festival

Frivilligheten og festival-tradisjonen står sterkt i Trøndelag. Og stadig popper det opp nye tilbud. HEIM er en nystartet festival i Hasselvika, som arrangeres ved inngangen til Olsok-helga. To dager med fullt konsertprogram på to scener etterfulgt av klubbstemning inne i fjellet i den nedlagte militærleiren Hysnes fort.

Her blir det festival. Vakkert, ikke sant?

– Vi vil ha et fokus på miljø og gårdsbruk, og vil derfor tilby foredrag, turer og forskjellige aktiviteter rundt om i nærmiljøet, alle relatert til gården, fjorden og området rundt. Mat og drikke vil først og fremst komme fra spennende lokale restauranter fra både Trondheim og Rissa, forteller festivalsjef Eirik Brevik.

HEIM har som mål å trekke folk fra hele landet, til en festival der ikke bare musikken er fokusområdet.

– Sløy en fisk, melk en ku og dra ut i båt! Vi ønsker å knytte festivalen opp mot historien i området der populærkultur møter kystkultur. Vi blander ny og gammel kultur i en festival som skal ha dybde og minst mulig påvirkning på miljøet. Konsertene blir på låven og på en åker.

På programmet finner du fremadstormende artister som Daniel Kvammen, Kaja Gunnufsen, Wonder the boy og Death By Unga Bunga, samtidig som du kan dra på seilkurs, lære å lage økologisk deodorant og plukke «ugress» som kan bli til deilig mat. Alt dette mens kyr, hester, geiter, høner og griser labber rundt føttene på deg.