30. Oct 2018

Steinkjer er verdens navle!

Hæ? tenker du kanskje, og fikler febrilsk med Google Maps på mobilen. Steinkjer, liksom – verdens navle?

Visste du at navnet Steinkjer kommer av norrønt stein-ker, som betyr demning eller brokar av stein, som også var brukt om oppdemming for fangst av fisk, for eksempel laks?

Og visste du at ladejarlene Svein Håkonsson og Eirik Håkonsson hadde hovedsetet sitt i Steinkjer og feiret jul der før de rømte landet i 1016, og at Høvdingesetet Egge på moreneryggen nord for Steinkjer er nevnt flere ganger i sagaene? Også da var Steinkjer i sentrum av begivenhetene.

Steinkjer er fortsatt i sentrum av begivenhetene – spesielt i begynnelsen av november hvert år. Da går Hilmarfestivalen av stabelen, den største folkemusikkfestivalen nord for Dovre!

Hilmarfestivalen er opprinnelig knyttet til arven etter spellmannen Hilmar Alexandersen (1902 – 1993)
og har en liten organisasjon – men får til gjengjeldt mye hjelp fra frivillige, inkludert ordføreren i Steinkjer, Bjørn Arild Gram.

Så – hvordan kommer man seg til Steinkjer, da….?

Der finnes flere ulike reisemåter:

  • Fly til Værnes, deretter tog i 1,5 time til Steinkjer
  • Kjører du bil?  Følg E6, som tar deg rett til Steinkjer sentrum enten du kommer sørfra eller nordfra
  • Tog både nordfra (for eksempel Bodø) og sørfra (Oslo via Trondheim)

Kort sagt: Alle veier fører til Steinkjer!

Der finnes også en rekke ulike overnattingsmuligheter, både i form av lokale hoteller, – men også overnatting på ulike gårder som legger spesielt til rette for gjester. Man kan også overnatte ulike steder langs “Den gyldne omvei“, i nabokommunen Inderøy.

I 2018 er programmet for Hilmarfestivalen mer omfattende enn noensinne. Det inkluderer både egen Hilmarkonsert med Sturla Eide og mer sjangeroverskridende konserter, for eksempel med Transjoik og Quintus.

De største konsertene og forestillingene inkluderer Bjørn EidsvågHemsing/Larsen med Trondheim Symfoniorkester og ikke minst: URPREMIERE på Danseforestillingen “Sankthansnatt på Inderøen“.

østrene Hemsing og Brødrene Larsen skal spille konsert sammen med Trondheim Symfoniorkester i Steinkjer Kirke onsdag 7. november kl. 18.30.

Av og til må man våge å velge noe annet enn man vanligvis gjør – og komme ut av sin egen kulturelle komfortsone! Under årets Hilmarfestival får du rikelig anledning til å oppleve både “gammelt” og nytt – sydd sammen i en virkelig stemningsfull festival!

Les årets utgave av Hilmaravisen og skaff deg et overblikk! Du finner den her.

Så for å oppsummere:

Joda, fra 3. – 11.november er faktisk Steinkjer verdens navle.

VELKOMMEN PÅ FESTIVAL!