13. Nov 2019

Varme hjerter i kalde landskap

Trøndelag er en mangfoldig region når vinteren nærmer seg, fra piskende hav til langstrakte vidder. Her spiller naturen og kulturopplevelsene på lag med hverandre. Det skjer noe hele tida. Frosne vinterhjerter blir fort varme i det kalde Trøndelag.

 

I desember kan du boltre deg på flere ulike julemarkeder.

 

Røros julemarked 5. – 8. desember 2019

På Røros kan du drikke gløgg, kjøre hest med slede og la deg beundre av et yrende folkeliv i snødekte gater i en bergstad fra 1600-tallet. Her kan du fort gjøre unna julegaveinnkjøpene på en dag eller to. Og det er enkelt å komme til verdensarven med enten fly, tog eller buss.

https://julemarkedroros.no/

 

 

Trondheim julemarked 6. – 21.desember 2019

Trondheim kan by på et to uker langt julemarked med 75 utstillere og 100 kulturarrangement. Trøndelags hovedstad innbyr til trivelig handel og byen har dessuten flere gode prisvinnende restauranter dersom en ønsker gode matopplevelser.

https://julemarkedet-trondheim.no/

 

Jul igjen på Stiklestad 7. – 8.desember 2019

Endelig er vinteren her

Nå er den kalde, fine tida her. Hvit nysnø har pyntet hele Trøndelag, sammen med lysene fra adventsstaker og juletre  og på Stiklestad finner du den gode, gamle julestemninga denne helga. 

Denne helga tar flere tusen julestemte gjester turen til Stiklestad for få med seg førjulshelga Jul igjen som har blitt arrangert hvert år på museumsområdet på Stiklestad siden slutten av 80-tallet. Her kan du oppleve stemningen som skapes når mange hundre fakler tennes, og det lyser lunt fra alle stuer.

Under Jul igjen våkner museumshusene til liv og jula forberedes i alle tun. Barna kan få prøve seg på juleforberedelsene med blant annet lysdypping, juleverksted og spikking. I tillegg er det flere populære fortellerstunder for barn på programmet.

Også i år blir det slakting av julegrisen, men i år flyttes slaktinga til tunet på middelaldergården Stiklastadir. I tillegg kommer over 40 produsenter av lokal mat, husflid og håndverk også til arrangementet for å vise frem og selge sine produkter.

Lokalsamfunnets høytidsfortellinger løftes frem 

I høst har over 50 personer fra nærmiljøet jobbet sammen med ansatte fra Stiklestad nasjonale kultursenter med temaet ”Hva er egentlig høytid for deg?” Resultatet er en vakker og tankevekkende utstilling som fyller andre etasje av Molåna under Jul igjen. Utstillingen har fått navnet “Vårres høytid”. Hva betyr høytider for oss? Hvilke forventinger følger med dem? Hvilke følelser utløser de?

Over 30 adventskalendere formidler like mange førjulsfortellinger. Sju dekte festbord forteller om familiefest, tosomhet, jul på jobb, jul med rusproblematikk og jul i fengsel. Ni montre viser ni ulike tolkninger av hva høytid kan være, inkludert høstsanking, spel, Pride og å få beskjed om at du ikke blir utvist fra Norge dette året. En film har fanget ulike høytidsfølelser fra glede til sorg, fra spenning til likegyldighet. Det er et stort spenn i utstillingen. ”Vårres høytid” setter søkelys på mangfoldet av fortellinger som finnes i alle lokalsamfunn. Utstillingen er også åpen og tilgjengelig for alle uka etter Jul igjen.

Jul igjen arrangeres på Stiklestad 7. og 8. desember.

 

 

Hundekjøring

Vinter er ute-tid! På Røros har du muligheten il å kjøre din egen hundeslede i gode tilrettelagte løyper og i trygge rammer med erfarne hundekjørere. Her kan du også få låne klær slik at du ikke fryser bak sleden.

Røroshusky

Kennel Dølanvollen

 

Femundløpet 31.januar – 5.februar

I februar går verdens største sledeløp av stabelen på Røros. Femundløpet går i Trøndelag og Hedmark og har ulike klasser. Starten går i Kjerkgata og her kan du oppleve verdens beste hundekjørere på nært hold. Det er også mulig å kjøpe egen pakke for å være med på innsiden av Femundløpet.

Femundløpet

Femund4all

 

 

Rørosmartnan18.-22 februar 2020

Dette er en autentisk handelsmartna med over 250 utstillere i hele Røros sentrum og over 70 000 besøkende. Rørosmartnan er en av Norges eldste handelsmarkeder og ble arrangert første gang i 1854. I dag er det en begivenhet hvor kulturtradisjonene lever videre gjennom lokalmat, stemning i bakgårdene,kjøring med hest og slede, gamle håndverkstradisjoner og mye mer.

http://rorosmartnan.no/rorosmartnan/

 

 

Klassisk i kulden 12.mars – 15.mars

Vinterfestpill i Bergstaden feiret 20 års jubileum i 2019 og i mars har du muligheten til å oppleve det ypperste innen klassiske musikk – midt på fjellet. Intime kammerkonserter og storslagne konsertopplevelser i den vakre katedralen «Bergstadens Zir» , også kjent som Røros kirke.

https://vinterfestspill.no/