08. Aug 2018

Ni ting du kanskje ikke visste om Trøndelag ...

Kast deg ut i den trønderske festivalsommeren, og bli med der nåtid møter fortid og samtiden former framtiden. Spiss sansene og la deg forføre av spennende historie, vakker musikk, himmelske lukter og uforglemmelige smaker.

På festival i Trøndelag kan du diskutere deg varm og reise litt klokere hjem. Du får møte nye mennesker, og bli kjent med den inkluderende, rause trønderske folkesjela som tar deg imot med åpne armer. Her stiftes vennskap, skapes fellesskap og alle får være med.

Trenger du likevel et lite spark bak for å hive deg ut i trøndernatten? Kunne vært greit med noen innganger som lett får i gang festivalpraten? Vi gir deg ni trønderske icebreakers:

1. (Visste du at) Trøndere elsker melk. Og mat. En femtedel av landets melkeproduksjon skjer i Trøndelag, og 62 prosent av all eksport ut fra fylket er mat!

2. (Visste du at) Norges eneste Miss Universe noensinne kommer fra Stjørdal og heter Mona Grudt. Hun gikk til topps i konkurransen og fikk tittelen i 1990.

3. (Visste du at) Trøndere er også glad i godt øl. Midt-Norge har over 30 bryggerier. Flere gårder brygger sitt eget, og det er grunn til å tro at de første munkene som kom til Munkeby på 1100-tallet tok med seg kunsten å brygge øl.

4. (Visste du at) Gunnhild Sundli fra Orkdal var bare 14 år da hun startet bandet Gåte med broren Sveinung og herjet landet rundt med sin rocka folkemusikk. Gåte gjenoppstod med like stort trøkk i 2018, etter tolv års pause.

5. (Visste du at) Gråkallbanen er verdens nordligste trikk! Den kjører et strekke på 8,8 kilometer mellom St. Olavsgate og Lian i Trondheim, hvor du kan nyte et bedre måltid på Lian restaurant.

6. (Visste du at) Noen har sjekket, og det er like mange glade folk i Trondheims gater under Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen som du finner midt på dagen 17. Mai.

7. (Visste du at) Munkeby er navnet på osten som fire franske munker produserer i Munkeby Mariakloster i Munkebygrenda ved Levanger. Osten er laget på upasteurisert kumelk og er ifølge kokken Eivind Hellstrøm er den en av landets aller beste oster.

8. (Visste du at) Du trenger ikke å dra langt sør for å oppleve regnskog. Boreal regnskog, også kalt kystgranskog, finner du med få unntak bare langs trøndelagskysten. Den består av sjelden, fuktig skog med et mangfold av lavarter. Forsvinner den, blir den borte fra verden!

9. (Visste du at) Øyriket Frøya og Hitra produserer 3,6 millioner laksemiddager hver dag året rundt! Ikke nok med det, Grøntvedt Pelagic i vesle Ørland kommune foredler 90 prosent av all sild som blir servert og spist i Skandinavia.

(Toppbildefoto: Marius Rua/Trondelag.com)