28. Jun 2019

Bli klok på festival i Trøndelag

Under festivalene Olsokdagene på Stiklestad og Trondheim Internasjonale Olavsfest er refleksjon og læring en viktig del av programmet, sammen med de kulturelle opplevelsene.

 

Festivaler med en dypere mening

Olsokdagene på Stiklestad (23. – 29. juli) og Trondheim Internasjonale Olavsfest (28. juli – 3. august) er blant Trøndelags største og mest tradisjonsrike festivaler. Begge har de en forankring i historie, livssyn og samfunnsspørsmål, og en agenda som inviterer til refleksjon over viktige og aktuelle tema. Forhåpentligvis bidrar de også til at vi lærer noe nytt, både om oss selv, hverandre og samfunnet vi er en del av.

 

Talerstolen på Stiklestad

Olsokdagene på Stiklestad arrangeres med utgangspunkt i Stiklestad Nasjonale Kultursenter. Festivalen har et bredt program, med blant annet konserter og aktiviteter for barn, i tillegg til spennende og lærerike samtaler.

Til programserien Talerstolen inviteres et bredt spekter av samfunnspersonligheter til å sette fokus på de store spørsmålene, i en blanding av historiske perspektiver og dagsaktuelle utfordringer. Tema for årets Olsokdager er «Våken».

-Begrepet peker både på hva det innebærer å være våken i sitt eget liv og hva det betyr på samfunnsnivå, forteller Heidi Anett Øvergård Beistad ved Stiklestad Nasjonale Kultursenter.

 

Mangfoldig program for Talerstolen

Årets hedersgjest og Stiklestadprofil er Else Kåss Furuseth, som bidrar både med eget foredrag og i samtale med Anne Grosvold. Sentralt i begge programpostene står det å snakke om vanskelige tema, hvordan vi best mulig kan se og høre hverandre, og hvordan personlige spørsmål kan løftes inn i samfunnsdebatten.

-Gjennom festivalens talerstolprogram tilnærmer vi oss temaet «Våken» i fortid og nåtid, og i alt fra de næreste spørsmålene til de store samfunnstemaene, avslutter Beistad.

Det øvrige programmet for Talerstolen består blant annet av samtaler og foredrag om konspirasjonsteorier, klimaspørsmål, Olav den hellige, ytringsfrihet, meningsbrytninger og medmenneskelighet, og om prisen enkelte må betale for sitt samfunnsengasjement. Festivalkunstner Ståle Gerhardsen er også en del av Talerstolen, med en utstilling utformet sammen med en gruppe ungdommer.

Se programmet for Talerstolen og Olsokdagene på Stiklestad i sin helhet.

 

Vestfrontmøtet på Olavsfest

Trondheim Internasjonale Olavsfest, eller bare Olavsfest, er Norges største kultur- og kirkefestival. Med programserien Vestfrontmøtet har også Olavsfest har sitt dialogprogram hvor refleksjon står i sentrum. Tema for årets Olavsfest er «Forvandling».

-Vi stiller to krav når vi vurderer aktuelle temaord, og det er at det skal angå absolutt alle mennesker i verden, og det skal være interessant både i religiøs og ikke-religiøs sammenheng, forteller direktør for Trondheim Internasjonale Olavsfest, Petter Fiskum Myhr.

 

Vestfrontprogram til ettertanke

Vestfrontmøtet er selve hjertet i Olavsfest. Hver dag klokken 13 under hele festivalen, inviteres det til samtaler mellom etablerte samfunnsdebattanter, kulturpersonligheter og artister, prester og ateister, og fagpersoner, om tema som angår oss alle, og som både berører og beveger.

-Med «Forvandling» som tema er det rom for å løfte fram mange spennende og relevante tema, og å se på begrepet både som noe som rammer oss og noe vi aktivt kan bidra til, til alles beste, avslutter Myhr.

Blant temaene som tas opp i årets samtaleserie er klimakrisen, hva er den sanne tro, finnes det mirakler, vil populisme ta knekken på Europa, fundamentale livshendelser og ekstrem forvandling, og ateisme og kristendommens vekst i sør.

 

Se programmet for Vestfrontmøtet og Trondheim Internasjonale Olavsfest i sin helhet.